Hoitomenetelmät

Hemmalaiset Oy | Kuopio

Käytämme työskentelymme apuna monenlaisia eri toimintamalleja ja -tapoja, jotta löydämme jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti sopivat keinot.

Vertais­tuki

Vertaistuki on tutkitusti todettu olevan yksi merkittävimmistä hoitomuodoista kuntoutumisen tukena mielenterveydellisten ja päihteisiin liittyvien kysymysten kanssa kamppaileville henkilöille. Hyödynnämme vertaistukea paljon myös Hemmalaisten työskentelyssä.


Hemmalaiset tarjoaa hoitosuhdetyöskentelyn lisäksi asiakkailleen viikoittain kokoontuvan Hemman Ryhmän, joka on avoin ja maksuton ryhmä kaikille Hemman entisille ja nykyisille asiakkaille sekä heidän läheisilleen. Ryhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä tuen ja sosiaalistumisen avuksi kuntoutumisen kaikissa vaiheissa. Ryhmä kokoontuu Hemman toimistolla keskiviikkoisin klo 17-18.30. Suosittelemme asiakkaillemme kokeilemaan myös muita vertaistukiryhmiä kuntoutumisen tueksi.


Lisätietoa Hemman ryhmästä saat Hemmalaisten työntekijöiltä ja Palvelut-sivulta.

Hoitosuhdetyö

Mielenterveys- ja päihdepalvelu Hemmalaisilla hoitosuhdetyö tarkoittaa asiakkaan ja mahdollisten yhteistyötahojen kanssa yhdessä tehdyn suunnitelman mukaisesti toteutettavaa hoitosuhdetyöskentelyä asiakkaan ja hänen työntekijänsä välillä. Hemmassa jokaisella asiakkaalla on oma työntekijä, jonka kanssa kaikki tapaamiset pääsääntöisesti tapahtuvat.


Hoitosuhdetyöskentelyn toteutuminen on yhteisesti työntekijän ja asiakkaan vastuulla. He sopivat yhdessä molemmille parhaiten sopivat tapaamisajat ja -paikat. Tapaamiset voivat tapahtua asiakkaan kotona, Hemman toimistolla, etävastaanottona Internetin välityksellä tai muussa yhteisesti sovitussa paikassa. Hoitosuhdetyöskentely suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti juuri kyseisen asiakkaan tilanteeseen, toiveisiin, kykyyn ja mahdollisuuksiin parhaiten sopien. Hoitosuhdetyöskentely on avohoidon yleisin yksilötyömenetelmä niin mielenterveys- kuin päihdehoitotyössäkin.


Hemman hoitosuhdetyöskentelyyn kuuluu myös jatkuva arviointi asiakkaan tilanteesta ja parhaiden hoitomuotojen pohdinnasta yksilöllisesti asiakkaita ajatellen. Hemma tekee aina asiakkaiden tilanteen mukaan tarvittavan jatkohoidon suunnitelman, joka voi sisältää Hemman työskentelyn jatkoa, asiakkaan siirtymistä jonkin toisen palvelun piiriin tai työskentelyn päättämisen kokonaan. Hemman työntekijä arvioi asiakkaan tilannetta yhdessä koko työryhmän kanssa, jonka perusteella työntekijä antaa moniammatillisen näkemyksen mahdollisesta jatkohoidon tarpeesta sekä asiakkaan tilanteeseen parhaiten sopivasta jatkohoitopaikasta ja -tavasta. Hemman tavoitteena ei ole ns. "pitää kaikkia asiakkaita meillä", vaan ajattelemme asiakkaan tilannetta yksilöllisesti, mikä hänelle parhaiten sopisi ja jatkohoidon suunnitelman tarjoaminen tehdään sen pohjalta.

Työskentelyn tukena käytettäviä menetelmiä:


  • Päihteiden käytön puheeksi otto, päihdehaittojen vähentäminen ja raittiuden tukeminen
  • Elämäntilanteen kokonaisvaltaista käsittelyä ratkaisukeskeisesti
  • Tuki viranomaiskontakteihin sekä palveluohjaus
  • Tarvittavat hoitokokoukset
  • Beardsleen perheinterventio
  • Lapset Puheeksi -keskustelu

Pari- ja perhe­työsken­tely

Hemmalaisten periaatteena on pyrkiä aina mahdollisuuksien mukaan ottamaan työskentelyyn mukaan asiakkaan lisäksi myös tämän läheiset (puoliso, lapset, ystävät jne). Läheisillä tarkoitamme siis ketä tahansa asiakkaalle tärkeitä henkilöitä, joiden mukana olemisella voi olla merkittävä vaikutus asiakkaan tilanteen edistymiselle.


Usein työskentelyyn kuuluu yksilötapaamisten lisäksi myös pari- ja perhetapaamisia. Paritapaamisilla mukana on usein asiakas ja tämän puoliso sekä työntekijät Hemmasta. Perhetapaamisilla on monesti läsnä asiakkaan koko perhe ja työskentelyssä mukana olevat Hemman työntekijät. Yleistä on, että yhden perheen työskentelyssä on mukana kolme Hemman työntekijää (yksi isän työntekijänä, yksi äidin työntekijänä ja yksi lasten työntekijänä). Hemman yksi merkittävimmistä erityisosaamisista on nimenomaan lasten kanssa työskentely.


Mielenterveyden ja riippuvuusongelmien kanssa työskennellessä on erityisen tärkeää huomioida aina koko perhe. Erityishuomion kohteena tulee aina olla Lapset. Lasten kanssa työskentelyssä selvennetään lapsille perheen tilannetta, annetaan tietoa perheessä esiintyvästä ongelmasta, mietitään yhdessä lasten ja koko perheen kanssa tilannetta helpottavia toimintatapoja sekä kaikkein tärkeimpänä kuullaan Lapsen omaa kokemusta. Perheen ja lasten kanssa työskennellessämme käytämme esimerkiksi Toimiva lapsi ja perhe -työmenetelmiä.



Asiakas voi itse vaikuttaa siihen, ketä työskentelyssä on mukana. Hemmasta on kuitenkin vahva suositus sille, että asiakkaan läheiset ovat tiiviisti mukana työskentelyssä. Perhe ja lapset voivat myös itse hakeutua hoitoon ilman päihde- tai mielenterveysongelmaisen mukana oloa. Päihderiippuvuus vaikuttaa koko perheyhteisöön, jonka vuoksi koko perheen huomioiminen on tärkeää.


Ratkaisu­keske­inen työ­tapa

Mielenterveys- ja päihdepalvelu Hemmalaisten työskentelyssä hyödynnetään ratkaisukeskeistä työtapaa, jossa korostuu myönteinen ja inhimillinen tapa kohdata erilaisia elämän haasteita. Ratkaisukeskeinen työtapa ei anna valmiita vastauksia ongelmiin, vaan sen myötä pyritään löytämään asiakkaan kanssa yhdessä ratkaisuja eri pulmatilanteisiin ja ottamaan niistä itse vastuuta. Tavoitteena on innostaa ja motivoida asiakasta mukaan kehittämään erilaisia toimintamalleja omiin tilanteisiin. Tarkoituksena on herättää toiveikkuutta, löytää mahdollisia piileviä vahvuuksia ja voimavaroja sekä auttaa asiakasta rakentamaan itselleen sopivia tavoitteita ja edistymään niissä.


Yksinkertaisimmillaan me ainoastaan esitämme kysymykset, joihin asiakas itse lopulta löytää vastaukset ja ratkaisut!

Verkostotyö

Verkostotyö tarkoittaa kaikenlaista asiakkaan asioissa mukana olevien ammattilaisten välistä yhteistyötä. Hemmalaisten roolina on usein toimia yhteistyölinkkinä asiakkaan ja muun verkoston välillä.


Verkostotyössä teemme yhteisen suunnitelman, johon kaikki osapuolet pääsevät osaltaan vaikuttamaan. Teemme yhteistyötä, jotta kaikki osapuolet pystyvät positiivisesti vaikuttamaan asiakkaan tilanteen edistymiseen. 

Ota yhteyttä

Verkostotyön tarkoitukset ja tavoitteet:


  • Helpottaa asiakkaan tilannetta ja asiakkaan vastuuta kommunikoinnin onnistumisessa
  • Lisätä verkostoon kuuluvien jäsenten tietoisuutta asiakkaan tilanteesta
  • Tukea asiakasta mahdollisimman hyvin
  • Parantaa yhteistyötä asiakkaan ja eri verkostojen välillä
  • Mahdollistaa asiakkaan tilanteen ymmärtäminen ja asiakkaan kuulluksi tulemisen kokeminen
  • Seurata aktiivisesti asiakkaan kuntoutumisen edistymistä


Yhteisö­hoito

Hemmalaisten toiminnassa hyödynnämme tietoisesti yhteisöhoitoa.

Yhteisöhoidolla tarkoitetaan koko yhteisön tietoista hyödyntämistä hoidollisten, kuntoutuksellisten ja kasvatuksellisten tavoitteiden toteuttamiseen. Yhteisöhoidon ja yhteisöllisyyden tavoitteena Hemmalaisissa on identiteetin, asenteiden, käyttäytymisen ja elämäntavan muutos – itseensä luottava ja vastuullinen ihminen.


Tavoitteita toteutetaan tarjoamalla asiakkaille osallistumista, vastuuta, luottamusta ja oikean elämän arvoja vertaisryhmän ja henkilökunnan avulla. Kuntoutumisen ja toipumisen perusta on siinä, että yksilö kokee olevansa yhteisössä turvassa ja hyväksytty. Yhteisöhoidon, -kasvatuksen ja yhteisöllisyyden käytännön konkreettisia paikkoja Hemmalaisten toiminnassa ovat mm. henkilöstöyhteisömme, Hemman ryhmä sekä asiakasperheemme.


Hemmalaisissa yhteisöllinen johtaminen on myös organisaatiomme tapa toimia, jossa päätöksentekoon osallistuu koko henkilöstö sekä monissa asioissa myös asiakkaamme. Yrityksemme kehittämisessä hyödynnämme tietoisesti asiakasyhteisöämme ja siinä erityisesti Hemman ryhmää.

Share by: